- Klets.media Nieuwsbrief
- Posts
- Adverteren in podcasts is een deja vu
Adverteren in podcasts is een deja vu
De markt moet even wennen

Podcasts zijn de magazines in de 1920’s
Voor wie nog twijfelt of het adverteren in of rond podcasts zin heeft, kwam ik onlangs een mooie quote tegen via Lower Street.
It feels like a lot like the early days of the magazine industry. In the 1920s, brands took a while to adopt magazine ads. They were niche compared to newspapers and marketers thought niche audiences meant limited reach meant small impact. But those niche readers were really loyal, and they converted.
In 1920 kwamen er steeds meer magazines in de winkels naast de kranten. Een magazine had een beperkt publiek, want het had immers een thema. De marketeers van die tijd zagen daar niets in en bleven alleen adverteren in de kranten, want die werd immers door iedereen gelezen.
Dat hebben we later ook gezien met de opkomst van het internet en later de socials. Dit bewijst, maar weer dat veel fenomenen te voorspellen zijn, omdat ze deel uitmaken van een golfbeweging.
Adverteren in een podcast
Investeren in en rond podcast loont, dat zeggen wij niet alleen, maar ook de cijfers. Oxford Road heeft het onderzocht en kwam met een moeilijk te lezen rapport waar we de onderstaande grafiek uithaalden.

In deze grafiek zien we de relatie tussen het aantal dollars uitgegeven aan audioadvertenties en het zoekvolume naar het merk. De trend is ontegenzeggelijk te constateren. De twee beïnvloed de andere.
35 | ..minuten zou de sweetspot zijn voor de duur van een podcast. Het is de gemiddelde duur van een activiteit waarbij een podcast geluisterd kan worden. |
Meten is niet altijd weten bij podcasts
Elke marketeer die zijn budget inzet voor een campagne wil data zien. Al was het maar om zijn keuze te verdedigen naar zijn team of meerdere.
Podcasts lenen zich (nog?) niet om heel veel data te genereren. Dat veranderd langzaam maar het blijft moeilijk. Er is vooralsnog geen platform dat de dienst uitmaakt zoals YouTube dat doet met video.
Langzaamaan komt daar verandering in, zo heeft Spotify meer mogelijkheden gekregen. Dit behandelen we in een van de andere nieuwsbrieven. Dus blijf ons volgen!