Afleveringen, wanneer is het teveel?

Regelmaat, duidelijkheid en een pauze

Overal waar TE voor staat is niet goed. Dat is een gouden regel die je vast wel eens van je opa of oma hebt gehoord. Deze regel is ook van toepassing op het maken van je podcast.

Wanneer is het TEveel en TEvaak

Deze vraag stelde ik mezelf nadat ik op vrijdagochtend vol verwachting mijn Podimo-app opende om naar Man Man Man de podcast te gaan luisteren. Mijn officiële begin van het weekend.

In plaats van een aflevering van 1,5 uur hoorde ik een korte boodschap. De podcast laste een kleine pauze in om het format en de samenwerking tussen de mannen te vernieuwen. Dit volgde op de bekentenis uit de meest recente aflevering, Chris, Domien en Bas. Deze goede vrienden bleken ruzie te hebben (gehad). Dat werd ‘en public’ uitgesproken, maar blijkbaar etterde het nog verder.

Deze podcast maakt wekelijks een nieuwe aflevering. Daarnaast geven ze live shows en hebben ze ook nog een kroeg. De druk om elke week te leveren is daarmee groot. Zeker omdat deze podcast geen break inlast en continu doorgaat.

Bedenk van te voren hoeveel afleveringen je wil maken

Bovenstaande is zeker van toepassing op podcasts die gemaakt worden door bedrijven. Spreek van te voren af hoeveel afleveringen je gaat maken. Hiermee kun je optimaal je content afstemmen en zorgen voor een goed gevulde en informatieve aflevering.

Doe je dit niet, dan is het gevaar groot dat je in een van de volgende situaties terechtkomt.

  • Geen inspiratie, je hebt alles al behandeld en valt in herhaling

  • Vlakke content, je brengt ‘non-informatie’ om de aflevering maar te vullen

  • Sleur, door een (te) streng script is er weinig ruimte voor creativiteit en dat ‘wraakt’ zich na verloop van tijd

  • Gasten, de poule van gasten die je kunt vragen droogt op.

Maak seizoenen

Spreek af hoeveel afleveringen je maakt en wanneer de ‘break’ er aan komt. Communiceer dit ook duidelijk in je laatste aflevering en via je kanalen, ga absoluut NIET opeens op zwart.

Gebruik de break voor het volgende

  • Rust, even geen ‘verplichting’ hoe leuk het ook is

  • Nieuwe inspiratie, rust in het team brengt nieuwe ideeën

  • Reflectie, duik in de data, comments en bespreek in het team je bevindingen

  • Maak een plan voor het nieuwe seizoen. Dit geeft rust, duidelijkheid en bespaart je heel veel energie.

En mijn luisteraars dan?

Regelmaat is erg belangrijk voor het opbouwen van een publiek met je podcast. Dat wil zeggen dat je altijd op dezelfde dag en tijd moet publiceren. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren en het is voor hen erg ‘bevredigend’ om te weten wanneer er een nieuwe aflevering klaar staat.

Hoe rijm je dit met het inlassen van een break?

  • Wanneer het goed is heb je een goede band met je publiek, wanneer je duidelijk communiceert wat er gaat gebeuren dan zullen ze dat begrijpen

  • Een break is ook in het belang van de luisteraar, ook hij/zij heeft wel eens een pauze nodig

  • Wachten maakt smachten. Weer zo een oud hollands gezegde, maar het klopt wel. Geef de luisteraar iets om naar uit te kijken.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn luisteraars niet verlies?

Dit is natuurlijk een groot gevaar. Je neemt een break, en de luisteraar vergeet je. Dit kun je doen om het te voorkomen.

  • Zorg voor veel abonnees op bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Hierdoor krijgen ze seintje wanneer er weer een nieuwe aflevering online staat.

  • Geen break op je Social Media. Plan posts in voor de periode van je break. Laat weten hoe het met je gaat. Het is kleine moeite.

  • Nieuwsbrief. Een van de meest krachtige middelen om de relatie met je podcastpubliek te onderhouden is een nieuwsbrief. Naast het abonneren op je podcast is dat een goed contactmoment. Kondig hier dan ook op tijd het begin van je nieuwe seizoen aan.

Heb jij nog goede tips voor ons? Laat het dan weten!